ДОБРЕ ДОШЛИ НА


ЧЕТВЪРТИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС

"ДИМИТЪР ГАЙДАРОВ" ГР. КАЗАНЛЪК


ПРЕЗ ЮНИ 2019


ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ГАЛИНА СТОЯНОВА

Над 1500 участници събра третото издание на Национален фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“

Над 1500 участници събра третото издание на Национален фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“, чийто домакин бе Казанлък.  Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.


Free Joomla Extensions

Над 70 фолклорни формации и стотици индивидуални изпълнители от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка , Добруджа и Родопска показаха характерни за техните области песни, танци и облекло.

Конкурсът бе открит от зам.-кметът Даниела Коева. Кметът Галина Стоянова бе удостоена с почетен плакет на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906г.- 1989г.“ за принос в съхранение и разпространение на българския фолклор и култура. Кметът благодари за указаната и чест и даде висока оценка за постигнатото от организаторите през годините.
Като продължител на делото на Димитър Гайдаров и за съхранение на традициите във фолклора с плакет бе удостоен и Ансамбъл за народни песни и танци „ Искра“ при НЧ „ Искра – 2000“ – Казанлък.

Участията в в програмата бяха оценявани от жури с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.

Фолклористът Димитър Гайдаров , на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите  за времето си фолклористи не само в Казанлъшко , но и в България.  Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „ Искра“ , които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра“.  Гайдаров създава още  музикални школи за народни инструменти и народно пеене  към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра”  в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той  е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Снимки:

За контакти:

  • 0878 908 984 - Димитър Гайдаров
  • 0878 908 985 - Славяна Гайдарова
  • 0431 75157   - НЧ "Възродена искра - 2000" - http://vazrodena-iskra.com/

www.nfk-dimitargaydarov.eu © 2016. Всички права запазени.