ДОБРЕ ДОШЛИ НА


ШЕСТИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС

"ДИМИТЪР ГАЙДАРОВ" ГР. КАЗАНЛЪК


ПРЕЗ 10-11 ЮНИ 2023


ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ГАЛИНА СТОЯНОВА

Място и програма на ШЕСТОТО издание на Национален фолклорен конкурс "Димитър Гайдаров"

За шести път Казанлък ще бъде домакин на Националния фолкорен конкурс „Димитър Гайдаров“. Тази година състави и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България ще представят своето изкуство на сцетата в прак „Розариум“ в дните събота и неделя – 10 и 11 юни от 9 часа сутринта до 20 часа. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова . В рамките на два дни Казанлък шестото издание на фолклорната проява  ще посрещне над 1200 участници от цялата страна. В конкурса ще вземат участие деца и ученици от музикалните училища в България, фолклорни читалищни състави и школи. Най – малкият участник н конкурса е 4-годишен, а най-възрастният на 90 години.


Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.

В  официалното откриване на конкурса ще вземат участие  представителни фолклорни форми на музикалните паралелки в Средно училище „ Любен Каравелов“ – Пловдив, НЧ „Николай Хайтов“ – София и др.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България.  Роден през 1906 г., той става основател на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „Искра“ , които съществуват и до днес, на музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент, Гайдаров е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Ето и програмата:

Ето и мястото:

За контакти:

  • 0878 908 984 - Димитър Гайдаров
  • 0878 908 985 - Славяна Гайдарова
  • 0431 75157   - НЧ "Възродена искра - 2000" - http://vazrodena-iskra.com/

www.nfk-dimitargaydarov.eu © 2016. Всички права запазени.